19 Mayıs 2017 Cuma

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, 'Gençlik' ve 'Spor' Bayramı

Mayıs 19, 2017

19 Mayıs Ve Ardındaki Anlamlı Mesaj

Herkese merhaba,

Bugün tüm Türk milleti için oldukça özel olan günlerden birindeyiz yine, bugün 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı. tüm milletimiz için özel olması, bugünün Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı için ilk adım olmasının yanı sıra milli bir bayram olmasından ileri geliyor. Tabi bunlarla ilgili uzun uzun konuşmak lazım ama ben dikkatinizi bu günün aslında egzersiz, sağlıklı yaşam ve spor alışkanlığı açısından ne kadar anlamlı olduğuna çekeceğim :)

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nız kutlu olsun :)

SPOR Bayramı

Gençlik ve spor bayramı...Aslında böyle bir isim tamlaması halinde, birlikte söylendiğinde bütün olayın gençlerin bayramı olduğu algısı oluşuyor insanda. Ama içerikteki kelimeleri dikkatle okuyunca aslında bu günü bayram ilan eden zihinlerin, sadece gençlere hitap etmediğini görmek mümkün. 

Neden böyle söylediğime ikna etmeye çalışacağım şimdi de :) Bakın sağlıklı yaşam diye bir kavram var ve bir insanın bütün vücut ve bilişsel fonksiyonlarının olması gerektiği gibi çalışmasını ifade ediyor. Bir de yaşlılık ve yaşlanma ile ilgili araştırma yapan bilim insanlarının dillendirdiği 'aktif yaşlanma' olayı var. Bu da kişilerin yaşı ilerledikçe "Ben yaşlıyım, artık bir köşeye çekilip dinlenmem lazım" fikrine kapılmadan sosyal hayatın her kesiminde yer almaya devam etmesini ifade ediyor. Hani şu gazetelerde falan gördüğümüz 90 yaşında koşu yapan amcalar-teyzeler bunun en güzel örneği aslında :)

Sağlıklı yaşam için aktif yaşlanma ve düzenli egzersiz şart !
Peki aktif yaşlanmanın, sağlıklı yaşamın milli bayramımızla ilgisi ne ?? Cevap spor kelimesinde gizli ! 19 Mayıs'ın Spor Bayramı ilan edilmesindeki bir amaç da aktif bir yaşam sürmenin teşvik edilmesiydi muhtemelen. Çünkü 'Spor' kelimesi, (Her ne kadar bu işin bir uzmanı olarak tasvip etmesem de) halk arasında her türlü kuvvetlendirme-germe-gevşeme egzersizlerini, fiziksel aktiviteyi, koruyucu-önleyici egzersiz programlarını kapsayacak bütün aktiviteler için kullanılıyor. Halk arasındaki kullanımıyla 'Spor'u teşvik ederek insanların fiziksel aktivite düzeyinin yüksek tutulması hedeflenmiş gibi geliyor bana (en azından binadaki komşularımızın 'Spora gidiyoruz' dediğinde parktaki koşu parkuruna gittiğini keşfettiğimden beri :) ).  

GENÇLİK ve SPOR Bayramı

Milli bayramımızın şifrelerini araştırmaya devam ediyoruz :) Sıradaki hedefimiz isimde geçen 'Gençlik' kelimesi. Bunu sadece "23 Nisan çocukların olunca gençlere de 19 Mayıs kaldı" diye düşünmeyin. Aslında benim buradan çıkardığım anlam hem gençlere milli bilinci aşılamak hem de 'Gençlik ve Spor' temasıyla genç nesillere aktif yaşam alışkanlığı kazandırmak. Az önce bahsettiğim her şey gençler için de geçerli. Çünkü sağlıklı yaşam ve aktif yaşlanma için gerekli egzersiz ve fiziksel aktivite alışkanlığı gençlikte kazanılırsa oldukça etkili olabilir. Aksi takdirde 60 yaşında bir bireyin yıllarca yatmaya alışan vücudunu bir anda düzenli egzersiz temposuna alıştırması biraz zor olabilir. Bunu başarsanız bile bu kez vücut sistemlerini hastalıktan korumak ve genç tutabilmek için vakit biraz gecikmiş olabilir. Bu nedenle geleceğini sağlıklı yaşamak isteyen bütün gençlere düzenli egzersiz ve fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılması oldukça büyük önem arz etmektedir. 

Spor branşlarında başarı için küçük yaşta spora başlamak önemlidir
Sağlıklı yaşam için erken yaşlarda egzersiz alışkanlığı kazanmak oldukça etkilidir

Bir de gençlerin çeşitli spor branşlarına yönlendirilmesi sağlıklı bir toplum ve sportif başarıların devam ettirilmesi açısından gereklidir. Düşünsenize kim bir Avrupa şampiyonu tekvandocunun, olimpiyat şampiyonu okçunun ya da dünya şampiyonu yüzücünün annesi-babası olma gururunu yaşamak istemez ki. Bunu başarabilmenin anahtarı ise elbette genç yaşlarda hatta çocukluktan itibaren bir spor dalı ile ilgili uygun teknik eğitim ve bolca antrenman yapmaktır. Tabi her branşın kendine ait bir antrenman programı olsa da bu programlara ek olarak uygulanan farklı egzersiz programlarının da sportif başarıyı artırabildiği kanıtlanmış bir gerçek (Bu konu hakkında değerli Fizyoterapistler Abdülhamit Tayfur (http://abdulhamittayfur.blogspot.com) ve Beyza Tayfur (http://fztbeyzatayfur.blogspot.com.tr)'un yazılarını takip etmenizi ve konuyla ilgili sorularınızı kendilerine danışmanızı öneririrm ;) ). Tabi ki hangi branş için nasıl bir destekleyici egzersiz programı uygulanması gerektiği konusunda mutlaka bir Fizyoterapistten destek almak gerekiyor. 

Spora özel antrenmanların yanında uygulanacak destekleyici egzersizler spor başarısını artırabilir
Fizyoterapistler, uygun egzersiz programının belirlenmesinde en yetkin danışmanlık hizmetini verirler

Özetle 19 Mayıs'ı sadece milli bir bayram olarak kutlamak yetmez. Bu günün düzenli egzersiz alışkanlığı edinmek için bir dönüm noktası olmasını sağlayın. Unutmayın bugün attığınız her adım, geleceğiniz için bir yatırım !!

Fzt. Furkan Özdemir

0 yorum:

Yorum Gönder