21 Nisan 2017 Cuma

Sigara Bıraktıran Egzersiz

Nisan 21, 2017

Sigaranın Zararları


Hepinize iyi günler.


Başlığı sigaranın zararları diye attım ama korkmayın her yerde duyduğunuz, reklamlarda gördüğünüz sigaranın zararları konusunu tekrar tekrar açıklamayacağım. Zaten nasıl tek bir cümle ile açıklayabilirim ki. Şimdi benden sigaranın getirdiği yüksek tansiyon, damar tıkanıklıkları, kalp krizi, nefes daralmaları, felç, depresyon, uyku problemleri, tat alma duyusunda bozulmalar, görme problemleri ve daha sayamadığım bir çok farklı hasarı uzun uzun anlatmamı beklemeyin.

Benim sigaranın zararları kısmında size hatırlatmak istediğim şeyler daha çok çevrenize verdiğiniz zararlar üzerine olacak. En başta tabiki işin maddi boyutu var bir paket sigaranın fiyatı malum her geçen gün zamlanıyor. Ama beni esas rahatsız eden konu bu da değil. En büyük zarar sizin üflediğiniz dumanın çevrenizdekileri de zehirliyor olması. Kendi tecrübelerime dayanarak söylüyorum; bir fakülte hayal edin, içeride her 5 adımda bir sigara içilmez levhası gözünüze çarpsın, içindeki 1000'e yakın insan sigaranın zararları hakkında eğitilmiş olsun, dışarıya baktığınızda güneşli ve pırıl pırıl bahar havası görüp dışarı çıkmak için sizde bir heves oluşsun. Yine aynı fakülteyi hayal edin ve kapısından dışarıya adım atmanızla sis misali sigara dumanından bir bulutun ortasına dalın. Şimdi durumun bilincinde olan insanlar sigara içmemeyi "tercih ediyor". Ancak içen insanlar ise doğrudan, içmeyenlerin sağlıklı yaşam hakkını ihlal ediyor.

Tamam, her vatandaşın kendi hayatı ve sağlığı kendisinin sorumluluğunda. Ancak bir başkasının hayatına müdahale ediyorsanız burada işler değişiyor. Şimdi sizin üflediğiniz duman "yanlışlıkla" dahi olsa bir başkasının ciğerlerine ulaşıyorsa aslında büyük bir suç işliyorsunuz. Ve hepimiz biliyoruz ki sigaranızdan çekip havaya üflediğiniz her nefes kesinlikle başkalarının soluduğu havaya karışıyor.

Öyleyse bir başkasına zarar vermemek adına yapmamız gereken en önemli şey hem çevremizdekilerin sağlığı hem de kendi sağlıklı geleceğimiz için sigarayı bırakmak. Bunun için en etkili yöntem kararlılık ! Ani bir karar verip sigarayı bıraktığınızı kendinize söylemeniz ve bir daha içmemek için kararlı olmanız gerekiyor. Bu en basit ve etkili yöntem. 

İkinci bir seçenek ise kendinize bir azaltma hedefi koymaktır. Örneğin "Dün 5 adet içtim, bugün 3 adet içeceğim ve yarın son sigaramı içip bırakacağım" gibi. Bu şekilde hedefler koymak yeterince kararlı davranamayan bireylerde bırakmak için etkili olan bir başka yöntemdir.

Sigarayı bırakmak için Sağlık Bakanlığı'na bağlı sigara bıraktırma merkezlerinden "Ücretsiz" danışma ve tedavi hizmeti alabilirsiniz. Alo 171 Sigara Bıraktırma Hattı'ndan da yine ücretsiz hizmet alabilirsiniz.

Bırakma aşamasında etkili olduğu düşünülen nikotin bantları, sakız, çekirdek tüketimi gibi alışkanlıkların ve elektronik sigara adı verilen yöntemin hiç bir faydasının olmadığı araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenle böyle alışkanlıklar edinmektense daha ucuz, basit ve etkili bir yöntemi tanıtmak istiyorum şimdi sizlere. Ve karşınızdaaa:

**EG-ZER-SİZ**  

Biliyorum okurken hepiniz bitkisel içerikli bir takviye falan tanıtmamı beklediniz. Ama yöntem çok daha kolay elde edilebilen bir şey. Şimdi diyeceksiniz ki "Saçmalama sigara bağımlısı olmamla spor yapmanın ne alakası var?" 

Alaka oldukça büyük. İlk defa sigara içtiğinizde beyninizdeki sinir hücreleri nikotine karşı oldukça güçlü bir bağımlılık oluşturur, adeta ilk görüşte aşk gibi :) Bu nedenle beyniniz sürekli nikotin (dolayısıyla sigara) ihtiyacınız olduğuna dair sinyaller oluşturmaya başlar. Bu sinyallerin gücü arttıkça canınız sigara çeker ve bir tane içersiniz. Ancak o nikotin düzeyi sinir hücrelerinize yetersiz gelir ve daha fazla nikotin ister, daha fazla içersiniz. Sonra daha fazla nikotin, daha fazla, daha fazla... Bu döngü böylece sürüp gider ve siz çektiğiniz her nefeste aslında daha fazla sigara içmek için açgözlü sinir hücrelerinizi uyarırsınız. Bu hain sinir hücreleri de her nefeste daha fazlasını ister ve doymak bilmez. Dolayısıyla gittikçe sabit bir dozla yetinemez hale gelirsiniz.

Egzersiz yaptığınızda ise vücudunuzda salınan mutluluk hormonları bu açgözlü sinir hücrelerinizin sesini bastırır. Bu sayede yaptığınız egzersiz kademeli olarak vücudunuza sigara ihtiyacı olduğu hissini unutturur. Böylelikle de bir süre sonra sadece egzersiz yaparak aslında sigarayı bırakabileceğinizi fark edersiniz.

Egzersiz yapar ve bu hormonların salgılanmasını artırırsanız vücudun giderek artan bağımlılığını belli bir düzeyde tutabilme şansınız olur. Eğer egzersiz yaparken bir de sigara içmemeye başlarsanız sigarayı tamamen bırakabilmek çok kolaylaşır. Hem bunun için nikotin bantlarına, sakızlara falan da ihtiyaç kalmaz.

"Tamam ya öyleyse hafta başından itibaren pilatese başlıyorum ve sigaradan kurtuluyorum, değil mi?" İşler malesef öyle değil. Evet egzersiz sigarayı bıraktırmada çok faydalı ve vücudunuzu, kaslarınızı çalıtırdığımız her aktivite bir egzersiz. Ancak bu hormonal etkilerin ortaya çıkması için bu egzersizin belli bir standardı olması gerekir. 

Peki ne bu standart diye soracağınızı biliyorum. Bu işin standardı aerobik egzersizler olmalıdır (örneğin yürüyüş, bisiklet, yüzme vs). Peki ne kadar süre ile hangi tempoda egzersiz yapacağınızı sorarsanız orada da malesef açık cevap veremiyorum. Çünkü belli bir programı çizebilmek için bütün sağlık durumunuzu bilmek ve sizi detaylı bir şekilde değerlendirmek gerekiyor. Bu nedenle;

UNUTMAYIN SAĞLIĞINIZ İÇİN BİR FİZYOTERAPİSTE DANIŞIN !!!

0 yorum:

Yorum Gönder