29 Nisan 2017 Cumartesi

Komşudan Bir Egzersiz Öğrendim, Öğrenmez Olaydım !!!

Nisan 29, 2017

Güneşli, güzel bir Ankara sabahından herkese merhaba.

Uzun zamandır Ankarada böyle güzel bir hava görmeye hasretiz aslında. Bende hazır hava böyle güzelken dışarı çıkayım biraz yürüyüş yapayım, hem havanın tadını çıkarır hem biraz güneşten faydalanır hem de hafta içi yeterince vücudumu çalıştıramadığımdan biraz egzersiz yapmış olurum diyordum. Sonra girdiğim blog sayfalarında insanların birbirine

"İnternetten şu videoyu buldum, bu hareketleri yapsam vücudum sıkılaşır mı?"
"Kaslarımı belirginleştirmek istiyorum, kaç kilo ağırlıkla çalışsam uygun olur?"
"Kardiyo için en etkili egzersiz hangisi?"
"Menisküs ameliyatı oldum, hangi egzersizi yapsam iyi gelir?"
"Ağırlık çalışırken araya kaç dakika dinlenme koyayım?"
"Günde 100 squat yapıyorum göbeğim ne zaman erir?" ... tarzı sayısız sorular sorduğunu görmemle bütün keyfim kaçtı ve kendimi bununla ilgili bir şeyler yazmak zorunda hissettim. Anlayacağınız haftasonu yürüyüşüme engel oldunuz :) :)

Ülkemizde durum böyle olmasa da gelişmiş toplumlarda herkesin bir uzmanlık alanı ve iyi bildiği-iyi yaptığı bir mesleği vardır. Örneğin bir elektrik mühendisi tıbbi bir konuda yorum yapmaz, kendisine sorulunca da bir sağlık personeline yönlendirir. Ya da bir veterinere gemi üretmenin incelikleri sorulduğunda konuyla ilgili bilgisinin olmadığını söyler ve konu kapanır (Hatta bu insanlar o kadar bilinçli ki konuyla ilgisi olmayan bir kişiye gidip soru sormazlar zaten :) ). Ülkemizde ise durum tam tersi malesef. Konuyla ilgisi olsun olmasın herkes her şeyi bilir ve yorum yapar halde. Ve insanımız artık mesleğin uzmanına değil komşudan duyduğuna, internetten okuduğuna, Youtube'da izlediğine daha çok güvenir hale gelmiş.

Bakın bunun en bariz örneğini veriyorum; yukarıdaki soruların altında onlarca yorum var ve yazanların hiç biri konunun uzmanına danışması gerektiğini söylememiş. Yorumlar tamamen "Bence en iyisi şu", "Böyle yaparsan daha kolay kilo verirsin", "Bu hareket çok faydalı" gibi hiçbir bilimsel dayanağı hatta kendilerinin dahi tecrübesi olmayan 'Bence'ler. Herkes klavye başında bir otorite haline geliyor malesef :(

Şimdi sormak istiyorum size; mesela telefonunuz bozulduğu zaman tamir için buzdolabı tamircisine götürüyor musunuz? Ya da evdeki su tesisatını yenilemek için bir elektrikçi çağırıyor musunuz? Cevabı hayır değil mi. Öyleyse sağlığınız ile ilgili bir durumu neden bir öğretmene, mühendise ya da marangoza danışacaksınız ki? Sağlık, sağlık personelinin işidir bu nedenle sağlığınızla ilgili bir durumu asla uzmanlığı sağlık olmayan birine sorup yanlış tavsiyelere uymayın !

Bir de her gün bir şekilde karşılaştığım, tabiri caizse gözüme sokarcasına karşıma çıkan diğer husus ise egzersiz tavsiyesi için spor salonlarındaki antrenörlere danışma mevzusu var. Bir kez daha hatırlatmak gerekiyor ki "Beden Eğitimi ve Spor" bölümü mezunları (Adı üstünde sporcu bunlar ya !) kesinlikle bir sağlık personeli değildir. Bu alanın uzmanları adından da anlaşılacağı gibi sporcuların eğitilmesi, spor performansının iyileştirilmesi üzerine uzmanlaşmışlardır. Sağlığınızı korumak ve geliştirmek adına size hiç bir tavsiyede bulunamazlar. Eğer benim baklavalarım belirginleşsin, göğüs kaslarım şişsin diye düşünüyorsanız bir spor antrenöründen yardım alabilirsiniz ancak kilo vermek amaçlı veya şeker, tansiyon hastalığınız varken, kalp-akciğer sağlığı ve dayanıklılığınızı artırmak istiyorken bir spor antrenörüne giderseniz işte en baştan beri anlattığım şeyi yapmış oluyorsunuz. Çünkü o zaman hedefiniz sağlığa yönelik ve siz sağlık dışı bir alandan yardım istiyorsunuz !

Sağlıklı yaşam için egzersiz tavsiyesi konusunda en uzman meslek grubu Fizyoterapistlerdir. Bu nedenle sağlığınızı koruyacak ve geliştirecek egzersizleri öğretmek ve programı çizmek için en yetkin birey olan Fizyoterapistlere mutlaka danışmanız gerekir.

Son olarak bir de bu komşudan duyulan, internetten izlenen egzersiz hareketlerinin ve spor programlarının rastgele uygulanmasının sonuçlarını hatırlatmak zorunda hissediyorum kendimi. Yapılan egzersiz türüne ve yüklenmenin şiddetine göre egzersiz vücutta farklı cevaplar ortaya çıkarır. Örneğin kendi başınıza bir egzersiz öğrendiniz ve hiçbir danışmanlık almadan yapıyorsunuz; ya yeterince yüklenme yaratmadığı için kas gücünde ya da fiziksel dayanıklılığınızda hiçbir değişim açığa çıkarmaz ve yalnızca yorgunluk + zaman kaybı olarak kalır ya da fazla yüklendiğiniz için hem kaslarınız hem de kalp-akciğer-dolaşım sisteminiz hasar görür ve bir takım ciddi problemlerle karşı karşıya kalırsınız.Egzersiz bir çeşit ilaçtır, sadece su ile içilmeyen cinsinden :) E egzersiz bir ilaç olduğuna göre belli bir dozu, çeşidi, uygulanma sıklığı vardır değil mi. Peki bu dozu, sıklığı nasıl bilebiliriz?

Aynı tansiyon ilacında olduğu gibi ! Nasıl "Tansiyonum yükseldi şu ilaçlardan 2 tane içiyim düzelirim" deme lüksümüz olmadığı için doktora gidip danışıyorsak, egzersiz tedavisi için de bir Fizyoterapiste gidip danışmanlık almamız gerekiyor. Nasıl komşumuzun kalp ilacının dozu bize yetersiz veya fazla gelebiliyorsa başkasından duyulan egzersizler de vücudumuz için fazla yada az olabilir. Bu nedenle egzersiz tedavisi ve danışmanlığı için mutlaka bir Fizyoterapiste danışmamız gerekiyor.

Bakın durumun ciddiyetini göstermesi açısından bir örnek vererek bitirmek istiyorum yazımı. Futbol maçlarında ani kalp krizi geçiren sporcuları düşünün. Bu sporcular klüplerinde doktorlar tarafından sürekli değerlendirilir. Ancak sporcunun kapasitesini geliştirecek uygun egzersiz programı eksik kalırsa (burda devreye Fizyoterapistler girer) alışkın olduğu tempodan fazla ufacık bir eforla bile kalp krizi gerçekleşebilir. Sağlık kontrolleri bu kadar düzenli yapılan sporcularda bile fazla efor istenmedik sonuçlar doğururken siz hiç bir danışmanlık almadan kendi egzersiz programını çizerseniz neler olabileceğini bir hayal edin lütfen !

Sonuç olarak egzersiz bir ilaçtır ve en uygun egzersiz reçetesi bir Fizyoterapist tarafından verilebilir!
Unutmayın Sağlığınız İçin Mutlaka Bir Fizyoterapiste Danışın!

Fzt. Furkan ÖZDEMİR

2 yorum:

  1. Konu nokta atışı ve yazı da süper olmuş.
    Eline sağlık paylaşıyorum bunu müsaadenle?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Tabiki paylaşabilirsin istediğin her yerde :) :)

      Sil